Wat mag een massage behandeling kosten?

Veel mensen vinden de tarieven van een massage te hoog. Maar is dit werkelijk zo of komt dit idee, deze gedachte ergens anders vandaan?

Deze gedachte heeft te maken met het feit dat een massage of massagetherapie niet strikt noodzakelijk gevonden wordt terwijl een onderhoudsbeurt van de auto of een reparatie aan de wasmachine dit wel is.  Ook duur…. maar ja…. noodzakelijk.

En bij de kapper of nagelstyliste zie je ‘direct resultaat’. Het tarief van een fysiotherapeut zie je niet omdat deze nota direct wordt doorgezonden naar de zorgverzekeraar. De nota van een massagetherapeut wordt ook (deels) vergoed door uw zorgverzekeraar; u krijgt hem echter wel eerst onder ogen. 

Ik ga niet beginnen over clichés zoals ‘je krijgt waar voor je geld’ of ‘denk eens aan hoeveel geld je eigenlijk uitgeeft aan dingen die niet persé gezond voor je zijn’. Al deze ‘waarheden als koeien’ heb je waarschijnlijk allemaal weleens gehoord. En in het leven moeten heel simpelweg gewoon keuzes worden gemaakt.

Als zelfstandig massagetherapeut plan ik ruim tijd voor een behandeling zodat een cliënt even kan ‘aankomen’, kan vertellen wat hem/haar op dat moment bezig houdt. Na de massage is er tijd om rustig aan te kleden en wat na te praten indien gewenst. Bovendien zorg ik ook voor voldoende ruimte tussen 2 afspraken in; minstens een half uur. Hiermee kan ik eventuele uitloop opvangen. En anders zeker het dossier bijwerken en de factuur maken.

En denk hier eens aan: als massagetherapeut heb ik 5 kwartier onverdeelde aandacht voor mijn cliënt.     

Tegelijkertijd ben ik óók ondernemer met alle ondernemerskosten van dien zoals; praktijk inrichting, advertentiekosten, massage olie, lidmaatschap van beroepsorganisatie en koepelorganisatie, na- en bijscholingen. Qua tijd investeer ik in netwerken, bijhouden van website en social media, bijwonen van intervisie om eventuele ‘blinde vlekken’ op tijd op te merken. Al deze activiteiten geven veel uren onbetaalde arbeid.

Het ondergaan van een goede massagetherapiebehandeling is voor veel mensen, eigenlijk voor iedereen!, een broodnodige ‘onderhoudsbeurt’ in een stressvol bestaan. Vaak zijn er  pijnklachten die niet geduid kunnen worden. Er wordt zóveel gepiekerd. Burn-out of bore-out is een steeds vaker voorkomende oorzaak van uitval op een steeds jongere leeftijd. Bij verlies van een geliefde, gezondheid, verlies van werk of anderszins een verlies gevolgd door een periode van rouw.

Zijn déze vragen, déze gedachten niet juister? ‘Hoeveel vind jij jezelf waard?’ ‘Hoeveel heb jij er voor over om jezelf terug te brengen in je lichaam en authentieker door het leven te kunnen?’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *