Massage maakt gezonder

2 juni 2017

Onderga je regelmatig een massage, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken.  Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen.

Baanbrekend onderzoek effecten massage
Twee jaar geleden verschenen de resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage in het Journal of Alternative and Complementary Medicine. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angelos in de VS. Aan het onderzoek namen 53 personen deel.  29 personen ontvingen een Zweedse massage; 24 een massage met zachtere aanrakingen. Bij allen testpersonen werd voor en na de massages  bloedonderzoek verricht.                                                                                                            

Conclusie: gezond door massage
Dankzij massages word je minder snel ziek vanwege de positieve effecten op het immuunsysteem (toename leucocyten) en ook lichamelijke ziektes die worden veroorzaakt door stress krijgen minder kans (afname cortisol en diuretisch hormoon). Verder nemen ook psychische klachten als onrust en stress af of worden voorkomen (toename oxytocine en afname corticotropin releasing hormoon).

De resultaten van het wetenschappelijk onderzoek zijn heel duidelijk; massage is een doeltreffende manier om zowel de psychische als lichamelijke gezondheid te bevorderen.

Terug naar overzicht